Kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekről

Irodánkat egyre több olyan ügyfél keresi meg, aki gépjárművezetés közben, azt megelőzően kábítószert, vagy egyéb ilyennek tekinthető kábító hatású szert fogyasztott. Ezért minden esetben szükséges annak vizsgálata, hogy ugyanúgy, mint az ittas vezetésnél, kábítószer esetében is igazolható-e a kábítószer hatása alatti vezetés. Irodánk behatóan foglalkozik a kábítószerek hatásával, a kábítószerek hatóanyagával, ennek a szervezetre gyakorolt hatásával.

Sokak számára nem egyértelmű, hogy önmagában a szervezetben lévő kábítószer nem jelenti a kábítószer hatása alatti vezetést. Az, hogy a kábítószer milyen hatással van az emberi szervezetre, az részben szakértői kérdés, részben a kábítószer fogyasztás időpontjától függ. Döntő fontosságú tehát az ügy végkimenetele szempontjából az első vallomás tartalma. Ezért érdemes minden esetben olyan irodát felkeresni, amely megfelelő szakértelemmel rendelkezik ebben a körben, ahogy irodánk is.

A kábítószerrel visszaélés bűncselekményeknél a minősítés így a büntetés is mindig a kábítószer mennyiségétől függ, ami részben a lefoglalt mennyiség, részben az abban lévő hatóanyag tartalom függvénye. Jelentős mennyiségű kábítószernél, ha az elkövetési magatartás forgalomba hozatal vagy kereskedés, bizony már életfogytig tartó börtönbüntetés is kiszabható.

Nagyon fontos az is, hogy a gyanúsítás és a cselekmény minősítése mi miatt történik, bűnszövetségben vagy bűnszervezetben való elkövetés miatt-e. Mindkét esetben lényegesen magasabb a büntetési tétel, bűnszervezet esetén pedig egyéb súlyos hátrányok okozásával is jár. Egy nemzetközi hálózat esetében a bűnszervezetnek a megállapíthatósága is vallomásfüggő. Nagyon fontos tehát, hogy a tettenérés, vagy más személy terhelő vallomása miatt a hatóságoknál „képbe kerülő”, elkövető megfelelő szakértelemmel rendelkező ügyvéddel menjen az első kihallgatásra, mert az ügy mikénti kimenetele az első vallomásától függ majd.